Minkälainen on hyvä personal trainer?

Mitä sinun tulee tietää personal traineria valitessasi? Kuulemme usein, että on vaikea tietää minkälainen on hyvä personal trainer ja onko se juuri minulle sopiva? Kerron nyt oman mielipiteeni siitä minkälaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.


Koulutus

Personal trainer

Pätevällä personal trainerilla on yleensä liikunta-alalta monivuotinen tutkinto sekä mielellään täydennyskoulutuksia, joilla pysyy kiinni jatkuvasti uudistuvassa alassa. Voi toki lyhyenkin koulutuksen omaavalla olla taustalla kova käytännön kokemus, joten vertaile aina molempia osia keskenään. Jos kärsit sairauksista tai vammoista, niin on tärkeää, että valitset sellaisen valmentajan, joka on opiskellut liikuntarajoitteita, liikuntalääketiedettä tai muuta vastaavaa.

Kokemus

Tässäkin työssä työkokemus on paras opettaja. Varmista siis, että personal trainerilla on riittävästi kokemusta taustalla tai vähintään hän on toiminut oppipoikana ammattilaisella. Sinulla on oikeus tietää, kuinka paljon asiakkaita hänellä on ollut ja minkä tyyppistä asiakaskunta on. Jokainen itseään kunnioittava PT kertoo sen kyllä rehellisesti. Personal trainerin hinta määräytyy kokemuksen ja koulutuksen mukaan ja silloin täytyykin puntaroida, minkä verran olet itse valmis maksamaan turvallisesta ja tuloksellisesta harjoittelusta. Kokemus- ja koulutustiedot täytyvät lukea myös nettisivuilla tai muualla julkisessa tiedossa.

AsiakaspalauteBlogiSBT

Lue ja googleta kokemuksia. Nykyaikana ihmiset kyllä tiedottavat, jos palvelu ei ole pelannut. Ennen ja jälkeen kuvia kannattaa myös etsiä, jos sellaisia on. Me esimerkiksi julkaisemme aina, jos se vain asiakkaalle sopii; kuvat ennen ja jälkeen. Se on samalla kunnianosoitus asiakkaalle, siitä miten ylpeä hän voi olla itsestään ja miten kovaa työtä hän on tehnyt

Liikuntaohjeet

Kysy minkälaiset ohjeet kuuluvat PT:n käytäntöön. Esimerkiksi ovatko ohjeet täysin yksilölliset ja juuri sinulle räätälöidyt vai käytetäänkö vain samaa pohjaa kaikille. Tässäkin asiassa todella löytyy monta eri koulukuntaa. Liikunta-ohjeissa saattaa olla myös suuria eroja siinä minkälaisena ne toimitetaan: ovatko ne käsin kirjattuja vai selkeinä kuvina ja videoina.

Ravinto-ohjeet

Tässä täytyy osata erottaa personal trainer ja esimerkiksi ravintoterapeutti. Jos esimerkiksi Meal my dayhaluat punnita ruoka-annoksesi, sinua kiinnostaa mikroravintoaineet tai jos kärsit esimerkiksi pahoista ruuansulatuskanavan sairauksista, on sinun syytä kääntyä sellaisen puoleen, joka on erikoistunut näihin. Mutta jos kaipaat omaan ruokavalioosi päivitystä ja uusia ideoita monipuoliseen ravintoon, pitäisi jokaisen personal trainerin pystyä tämä tekemään. On toki eroja minkälaisia ravinto-ohjeita annetaan. Tarjotaanko ravinto vaihtoehdoksi vain kanaa, rahkaa ja raejuustoa vai annetaanko esimerkiksi viikon ruokavalio resepteineen? Analysoidaanko asiakkaan tekemää ruokapäiväkirjaa ollenkaan ja ovatko ravinto-ohjeet yksilöllisesti sinulle tehdyt vai kaikille samat? Nämä asiat selviävät aina parhaiten kysymällä.

Tavoitteesi

Kun tiedät mikä on tavoitteesi, osaat myös valita sellaisen valmentajan, joka siihen parhaiten sopii. Jos tavoitteesi on esimerkiksi Body-Fitness kisat, on tärkeää, että valitset sellaisen PT:n, jolla on todella kokemusta sen tyyppisestä valmennuksesta. Valmennus malleja ja tapoja on monenlaisia, mutta kultainen sääntö on se, että molemmat tietävät tavoitteesi ja menevät sitä kohti. Muista , että tavoite ei tarvitse aina olla esimerkiksi painonpudotus tai lihasten kasvattaminen. Tavoitteita voivat olla myös liikunnasta kiinnostuminen, ateria rytmin löytäminen, Triathlon, Naisten kymppi, spagaatti tai vaikka häät. Selvitä, minkä tyyppisten tavoitteiden kanssa valmentaja on tehnyt töitä aikaisemmin ja ovatko tavoitteet saavutettu?

Kemiat ja arvotpepputreeni

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista valitessasi personal traineria. Valmentaja voi olla vaikka  kuinka pätevä ja kokenut, mutta saattaa olla, että juuri sinä et tule hänen kanssaan toimeen. Jokaisen PT:n pitäisi tarjota ilmainen konsultointi- aika ennen lopullista sopimusta. Tässä tapaamisessa käydään läpi ollaanko “samalla kartalla” ja kuinka kemiat kohtaavat. On vaikeaa ottaa ohjeita vastaan sellaiselta henkilöltä, josta ei pidä. Silloin myös luottamus on vaakalaudalla. Arvostus puolella saatetaan törmätä vastakkain, jos valmentajan mielestä laihduttaminen on helppoa sen sijaan, että yrittäisi selvittää mistä ylipaino johtuu. Haluatko valmentajan tähtäävän tavoitteisiin haukkumalla vai positiivisuudella?

 

Meidän mielestä

PT on parhaimmillaan sellainen, joka kulkee sinun rinnallasi kannustaen ja ohjaten sinua kohti tavoitteitasi. PT, joka näkee sinussa jotain, mitä sinä et ehkä vielä itse näe ja saa sen sinusta esiin. PT, joka on sinun neuvonantajanasi ja kuuntelijananasi myös takaiskuissa. PT, joka antaa sinulle sellaiset ohjeet, jotka voivat muuttaa parhaimmassa tapauksessa lopun elämäsi. PT, joka motivoi ja potkii pikkuisen takamukselle tarvittaessa. PT, joka palkitsee ja iloitsee onnistumisestasi!

Pohdi ja tutki edellä mainittuja asioita ja tee sen mukaan päätös. Suomi on täynnä personal trainereita joista valita, muista vain, että sinäkin olet yksilö siinä missä PT:kin.

 

Kirjoittajana, Tuukka Linjala

Liikunnanohjaaja / Personal trainer

tuukka.linjala@sbtraining.fi / 050-358 1138