Ne arjen tärkeät askeleet

Päivittäin keskustelen muiden personal trainereiden ja yritys-valmennettavieni kanssa riittävästä liikunnan määrästä painonpudotukseen ja terveydelle. UKK-instituutin liikuntapiirakkamallin mukaan ei oteta suoraan  kantaa askeleiden määrään, vaan liikunnan laatuun ja rasittavuuteen.

Toteutuuko sinulla suositusten mukainen liikuntamäärä? Jos ei, niin älä huoli, kuulut enemmistöön..

 k6cx92ue

Tutkimusten mukaan Suomessa vain 10 % ihmisistä täyttää terveysliikunnan kriteerit sataprosenttisesti. Luku on valitettavan pieni. Puolet työikäisistä täyttävät kestävyyskunnon kriteerit. Suuri liikuntabuumi ei ole valitettavasti tehnyt suuria muutoksia suomalaisten hyvinvoinnin tilaan, vaikka voisi luulla toisin. Ne jotka liikkuivat ennen, liikkuvat edelleen ja ne jotka eivät liikkuneet 5 vuotta sitten eivät liiku edelleenkään (nämä  tulokset siis isossa otannassa). Millä sitten saisimme ihmiset liikkumaan? Sen kun joku keksii, estetään samalla sodat ja nälänhätä. Vaikea ellei mahdoton kysymys.

Onneksi meillä on valta kuitenkin vaikuttaa omaan päätökseemme liikkua. Helpoin tapa aloittaa on nostaa arkiaskeleita. Usein uskomme, että liikumme päivän aikana paljonkin, mutta varmuutta askelten määrästä et saa, ellet käytä apuna jonkin sortin mittaria. Nykypäivänä on kehitetty apuvälineitä askelten mittaamiseen vaikka kuinka paljon. Muista toki, että mittareissa on aina pieniä heittoja, mutta tärkeintä on saada itsensä liikkumaan.moves_protogeo291

2_174162-1000x1000

Fthumb8_WalkStyleII_punai_orig.jpg

 

Älypuhelimiin: erilaiset applikaatiot (löytyy jokaisesta appstoresta)

Aktiivisuusrannekkeet: Jawbone, Polar Loop, Fitbi, Vivofit jne.

Askelmittari: Omron, Asaklitt, Silva jne.

Kun oma aktiivisuustaso on mitattu niin asetetaan itselle tavoite. Tässäkin, vaikka se tylsältä kuulostaakin, maltti on valttia. Aseta tavoite järkevälle tasolle. Tavoitteen pitää olla tavoittelemisen arvoinen eli nykytasoa korkeampi, MUTTA myös realistinen, ettei ahdistus ala painamaan jo kolmen päivän jälkeen. Tavoitteen asettamista helpottaaksesi tästä saat taulukon josta valitset itsellesi maalin:


Alle 5000 askelta: liikunnallisesti passiivinen elämäntapa

5000–7499 askelta: jonkin verran liikunnallinen elämäntapa

7500–9999 askelta: liikunnallinen elämäntapa

10 000–12 500 askelta: suositeltava liikunnallinen elämäntapa

Yli 12 500 askelta: liikunnallisesti erittäin aktiivinen elämäntapa + hyvä apu painonpudotukseen


Tässä yhteenvetona vielä kaava jolla et voi epäonnistua: mittari + tavoite + toteutus =  tulos. Ja jos ulkoilma ärsyttää niin muista, että askeleita kertyy koko päivältä, työmatkat, portaat hissin sijaan jne. Kaikki lasketaan! Ei tässä mitään oikotietä ole, juuri sieltä peilistä se onnistumisen kannalta tärkein henkilö katsoo takaisin. Liikkuen shoppailemaan jouluostoksia! 🙂

 walking-stairs_derkzijlker_paris2011

Lähteet: (Suomalaisten fyysinen aktiivisuus ja kunto 2010: terveyttä edistävän liikunnan nykytila ja muutokset)