Syksyn herkut ja kauden kasvikset!

Tiedän, että odotatte meidän neljännen kokelaan julkistamista, mutta joudutte vielä hetken odottelemaan sillä kokelas on kärsinyt loukkaantumisista, joten annetaan hänelle vielä toipumisaikaa. Sillä aikaa jukaisenkin postauksen syksyn herkuista ja kauden kasviksista! Meiltä pyydetään paljon vinkkejä kuinka syödä ja mitä syödä, tässä siis kauden reseptit!

Meillä Suomessa ikävä tosiasia se, ettei kaikkia kasviksia ja hedelmiä saa kaupoista ympärivuoden. Tai jos saa, ei se ainakaan kotimaista ole ja on todennäköisesti raakaa ja ylihinnoiteltua. Siksi suosittelenkin ehdottomasti suosimaan aina kauden kasviksia. Syksyllä meillä on luonto pullollaan herkkuja mistä loihtia herkkuja. Tässä meidän top 5 syksyn herkuista!

Top 5

 

1. Banaani-mustikkasorbetti

Banaani-mustikkasorbetti

4 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton, vegetaarinen

5 minuuttia + pakastus 3h

2 kpl isoja banaaneja

4 dl pakaste marjoja (vadelmia, mansikoita, mustikoita)

1 ½ rkl sokeria

1/2 dl vettä

 Kuori ja viipaloi banaanit ja pakasta vähintään 3 h. Soseuta jäiset banaanit ja marjat tehosekoittimessa kuohkeaksi. Lisää vesi. Mausta sokerilla ja tarjoa heti!

***

2. Maa-artisokkalohkot ja sitruunadippi

Friteeratut maaartisokat

4 annosta

gluteeniton, munaton, vegetaarinen

20 minuuttia

12-16 maa-artisokkaa

7 dl rypsiöljyä

½ tl suolaa

SITRUUNADIPPI:

1 sitruunankuori ja mehu

2 dl kermaviiliä

(suolaa ja pippuria)

 Pese artisokat juuresharjalla ja kuivaa ne huolellisesti. Lämmitä öljy kattilassa n. 160-asteiseksi. Voit myös testata oikean kuumuden tiputtamalla pienen vaalenleivän palasen sinne ja kun se muttuu nopeasti rapeaksi niin öljy on tarpeeksi kuumaa. Friteeraa artisokat kahdessa erässä. Leikkaa artisokat lohkoiksi juuri ennen friteeraamista. Friteeraa n. 4 minuuttia, kunnes näet että artisokkien pinta kuplii, mutta ei ole vielä ruskea. Nosta artisokat reikäkauhalla talouspaperin päälle ja anna jäähtyä n. 5 minuuttia. Friteeraa artisokkia uudelleen pari minuuttia niin, että niistä tulee kunnolla tummanruskeita ja rapeita. Nosta jälleen talouspaperin päälle ja suolaa heti, jotta pinta imaisee suolan. Sekoita dipin ainekset keskenään ja nauti kuumien artisokkien kanssa heti!

HUOM! Muistathan ettei öljyä saa kaataa viemäriin kattilasta, vaan anna sen jäähtyä ensiksi kunnolla ja sitten kaada esimerkiksi tyhjään muovipulloon ja korkki kiinni ja roskiin.

***

3. Metsäsienipannukakku

Metsäsieni pannukakku

6 annosta

20 min + 20 min paistoaika

vegetaarinen

5 dl maitoa

1 dl kermaa

3 dl grahamjauhoja

2 kananmunaa

1½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl voita

1-1 1/2 l metsäsieniä (suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja tms.)

muutama lehti (tai ½ tl kuivattua) rosmariinia

 Tee taikina. Vatkaa sekaisin kerma, maito, jauhot, kananmunat, suola ja pippuri. Jätä taikina turpoamaan kelmun alle. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Puhdista sienet ja hienonna ne. Paista sieniä voissa 5 minuuttia ja laita ne kulhoon jäähtymään. Kuori ja kuutioi sipulit ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita voissa 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Yhdistä sienet ja sipulit ja anna jäähtyä. Hienonna rosmariini ja lisää se joukkoon. Sekoita sieni-sipulisilppu taikinaan. Vuoraa syvä uunivuoka leivinpaperilla ja paista pannaria uunin keskitasossa noin 20-25 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea. Nauti välipalaksi tai vaikka lounaaksi salaatin kera!

***

4. Omenapuuro

Syksyienn omenapuuro

2 annosta

15 minuuttia

munaton, vegetaarinen

2 omenaa

2 dl kaurahiutaleita

4 ½ dl rasvatonta maitoa

2 tl sitruunan kuorta

2 rkl ranskankermaa

ripaus kanelia

 Kuori ja raasta omena. Laita kaurahiutaleet, maito, sitruunankuori ja omenaraasteeet kattilaan. Kuumenna seos kiuhuvaksi ja vähennä lämpöä ja anna hautua n. 10 minuuttia. Tarjoile puuro lautaselta laita päälle lusikallinen ranskankermaa ja ripaus kanelia.

***

5. Vispipuuro

Vispipuuro

4 annosta

15 minuuttia + jäähdytys

munaton, vegetaarinen

7,5 dl vettä

1 dl mannasuurimoita

2 dl puolukoita

1 dl sokeria

ripaus suolaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa teräskattilassa. Vatkaa joukkoon mannasuurimot ja puolukat. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Lisää sokerit ja suola. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sauvasekoittimella. Kaada vispipuuro tarjoilukulhoon ja viilennä jääkaapissa, jolloin puuro kiinteytyy. Tarjoa vispipuuro jälkiruoaksi maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

***

Jos personal trainerille nämä maistuvat, maistuvat ne sullekkin! 🙂